maanantai 21. tammikuuta 2013

Memorial to the eight. (Israel part 2)

En onnistunut ihan tuossa parin päivän sisällä kirjottamisessa, mutta jos nyt irtoaisi paremmin tekstiä.
Jatkakaamme silti pakerrusta Israeliin suuntautuneen matkamme kertoilua tänne! Onwards!

31.12.2012 Jerusalem-Yad Hashmona

Uudenvuoden aattoaamu valkeni varhain ja miellyttävän lämpimänä ja aurinkoisena. Positiivista kaikkien niiden muhkuroiden ja pahkuroiden rinnalla, joita jouduin sietämään tyynyssäni. Hieman hitaasti nousi itse kukin sängystään, mutta saavuimme kaikki ajoissa keskuksessa tarjottavalle, vallan kattavalle ja maittavalle aamiaiselle. Reissun ensimmäiset eväsleivät oli joku jo ehtinyt väkertää, jotka jaettiin pareille kannettavaksi. Pian aamupalan jälkeen oli tiedossa reissun ensimmäinen retki, eli tutustumiskäynti Suomalaisten perustamalle kibbutsille Yad Hashmonaan. Niille, joille sana Kibbutsi ei soita kelloja, niin lyhykäisyydessään se meinaa vähän sellaista maanviljelyskommuunia. Kaikki on yhteistä ja kaikki tehdään pitkälti yhdessä jne.

Yad Hashmona on about 16 km Jerusalemista, erään kukkulan laella ja rinteillä. Kyseinen kibbutsi on aikanaan perustettu niiden kahdeksan suomesta natseille luovutetun juutalaisen muistoksi.
Yad Hashmona tarkoittaakin englanniksi, Memorial to the eight. Itse kibbutsilla ei enää viljellä juurikaan, vaan se toimii lähinnä hotellina/juhlapaikkana ja turistikohteena, varsinaisen muistotarkoituksensa lisäksi.
   Suuntasimmekin ensin Marian johdolla kohti vanhaa kaupunkia ja sen Jaffa-porttia, jonka luona turisti-info sijaitsi, ja josta saisimme tilattua bussin/taksin porukallemme. Päivänvalossa Jerusalemista kuoriutui kuin toinen paikka, verrattuna siihen mitä oli vähän nähnyt edellis-iltana taksista jo hämärän laskeuduttua. Päästyämme turisti-infoon, bussin tilaaminen ei tuottanut ongelmia, mutta saimme bussia jonkinaikaa odotella ja sillä välin ihmiset ihmettelivätkin ympäröivää maisemaa ja paikallista elämää.




Bussin kanssa oli hieman ongelmia lopulta, kun kuski ei ihan osannutkaan perille. Ainakaan ekalla yrittämällä. Pienen harha-ajon jälkeen löysimme onnellisesti perille ja sovittiin että kuski noutaisi meidät samasta paikasta sovittuun kelonaikaan(en tietenkään muista oikeita aikoja enää :D). Saimme alueelle erittäin hyvää englantia puhuvan oppaan, joka osasi hienosti kertoa paikan historiasta ja alkuperästä, sekä alueelle sijoittuneista raamatun tapahtumista. Oppaamme osasi myöskin erittäin hyvin siteerata raamattua sitä 
vaativissa tilanteissa/tarinoissa :P 


Yad Hashmona on paikka jossa sielu lepää.
Hyvällä maulla suunniteltu puutarhamainen ympäristö, suomalaiset hirsirakennukset, upeat maisemat ja meille siunaantunut hieno sää, teki vierailusta ikimuistoisen. Oli meinaa valtavan seesteinen olotila siellä :)

Nyt katotaan miten saan nää kuvat asettumaan tähän. Ei oo helppoo tän kanssa ei. Prkl.

Opastetun osuuden jälkeen jäätiin vielä hengailemaan ja nauttimaan viihtyisästä ympäristöstö hyvässä säässä ja syötiin ensimmäisen reissueväät! Ensimmäinen pitaleipä med hummus. Oli kieltämättä vähän pettymys kun hummusta hädintuskin huomasi siellä pitaleivän välissä, mutta toisaalta hyvä etti sitä ollut sellasta rahtikontillista laitettuna :D

Bussi saapui lopulta aivan ajallaan meitä hakemaan ja vei meidät takaisin Jaffa-portille. Sieltä itse kukin lähti liehumaan ympäri Jerusalemin keskustaa turvapariensa kanssa, samalla kun ensimmäiset ruokavastaavat lähtivät ruokaostoksille ja tekemään porukalle iltaruokaa. Homman nimi olisi siis reissun ajan, että joka päivä olisi tietyt vaihtuvat henkilöt jotka tekisivät ruokaa koko porukalle vuorollaan :) Päivän ruokaryhmä koostui aina kahdesta turvaparista :P

Jakaannuimme turvaparini Tuukan kanssa lyhyesti Jaffakadun kautta käymään majapaikassamme vähän syömässä välipalaa ja juomassa jonka jälkeen suuntasimme kohti vanhaa kaupunkia ja Jaffa-porttia. Vanhan kaupungin alueelle pästyämme pätimme mennä tsekkaamaan tiiviin oloiset basaarikujat, joiden eksymisvaarallisuudesta Maria oli meitä varoittanut. Ja melko vilkkaita ja tiivitähän ne olivat paikoitellen!
   Jokapuolella toinen toistaan täydempiä turistikrääsäkojuja, mauste-, liha-, ja karkkikauppoja, korukauppoja ja falafel/kebab mestoja sunmuita. Eihän me tietysti kauas uskallettu lähteä, kun aikaakin oli rajallisesti. Kuitenkin vanhan kaupungin kujat olivat kovin viihtyisiä ja eläväisiä ja siellä oli kovin mukava seikkailla ympäriinsä! :) Kierreltyä aikamme, lähdimme takaisin kohti majapaikkaamme jossa pian tarjoiltaisiin iltaruoka. En muista yhtään mitä oli ruuaksi, mutta minään päivänä ei ollut huonoa ruokaa!


Loppuilta meni porukalla hengaillessa, sanajahtia pelatessa, matkapäiväkirjaa täydentäessä ja jutellessa :) Todistimme myös vuoden vaihtumista majapaikkamme parvekkeella hienossa ja mukavassa seurassa katsellen Jerusalemista kantautuvaa ilotulitusta. Herran vuosi 2013 oli alkanut joka toisi varmasti paljon uutta tullessaan! Yö koitti ja muhkurainen littanatyyny seuranani, pistettiin unta palloon, meidän tiiviin kodikkaassa poikien huoneessa.

Pahoitteluni, jätän tähän tälläkertaa ja LUPAAN kirjoittaa seuraavan postauksen nopeammin kuin tämän :D Tulee niin paljon settiä ja kuvia per päivä ettei viitti samaan tunkee montaa päivää :D

Ja on ollu mielettömän hauskaa kuulla positiivasta palautetta ihmisiltä jotka ootte lukenu mun turinoita :) En tiiä miten sitä kuvailis, mutta se saa hyvälle mielelle :D Kiitos :)

Ja loppumusiikki is back! Tänään tarjoillaan "vuoden vaihtumisen" teemassa bilemusaa!

Redfoo - Bring out the bottles
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti