tiistai 4. syyskuuta 2012

Food is my drug, is my medicine.


Kaikinpuolin vauhdilla mennyt päivä takana ja huominen jo kolkuttaa ovella.

Tähän postaukseen ajattelin tarkentaa vähän taustaani ja "intohimoani" ruoanlaittoon ja ruokaan, vaikkakin varmaan monet aktiivisemmat lukijat siitä tietävätkin jo kaiken : D Siitä lähtien, kun ylä-asteella alkoi kotitalousopetus, oon pitänyt ruoanlaitosta aivan hirmuisesti ja aina halunnut tehdä hyvää ruokaa. Tähän inspiroi pitkälti kotona olleet hyvät ruoat kautta aikain ja vanhempien ruoanlaittotaidot, vaikkei itse/kotioppineita ovatkin.

Lukion jälkeen pyrinkin usealle yo-pohjaiselle ravintolakokki-linjalle ja asetinkin tähtäimen vähän liian korkealle, enkä lopulta päässyt yhteenkään hakemistani kouluista. Tai no, tuli yksi peruutuspaikka viikko koulun alkamisen jälkeen, mutta hylkäsin sen, koska entinen innostus varsinaiseen kokin työhön oli jo kesätöiden lomasssa ehtinyt himmentyä kovin runsaasti. Ja mitäkö tein kesätöikseni? Ruokaa tietenkin.

Yo-vuonna olin jo toista kesää samoissa kesätöissä, tekemässä Oriveden seurakunnan leirikeskuksessa ruokaa, kesän leiriläisille. Esimiehenä toimi Ellu, seurakunnan keittiötyöntekijä, jolta ehdin niiden kolmen kesän (2009-2011) aikana oppia hirmu paljon ruoanlaitosta, etenkin suuremmille ihmismäärille. Vaikka itse sanonkin, niin pidän itteeni kyllä hyvänä ruoanlaittajana ja vähän kehujakin sain noiden keittiökesien aikana. Lisää haluan ja pyrin jatkuvasti oppimaan ruoanlaitosta. Hyvä ruoka saa mut aina hyvälle tuulelle :)

Tämä päivä.

Tässä jaksossa maanantaisin on meikäläisellä vaan 2 tuntia koulua, ja nekin ihan aamusta, klo 8-10 onneksi. Aamun vähäiset tunnit meni aika verkkaisesti lentokonemateriaaleja käsitellessä, jonka jälkeen päätin suunnata lähikauppaani Valintataloon, hankkimaan puuttuvat ainekset päivän eksperimentaalilounaasta, jota olin jo vähän viikonloppuna päässäni ideoinut. Tiedossa olisi "Meksikolaisittain" tehtyä lihamakaronilaatikkoa.

Ajatus kutkutteli päässä melkolailla ja melkein jo maistoinkin sen jo kielelläni. Eikä kuvittelemani maku kauas jäänytkään ja lopputulos oli mielestäni erittäin onnistunut ja oli mukavaa vaihtelua tavalliselle lihamakaronilaatikolle : ) Siispä jaankin mokoman ohjeen täällä kaikkien kokeiltavaksi, jos uskaltaa vaan : D

[WARNING] Äärimmäisen tuhtia ja Riittoisaa [WARNING]

Meksikolaatikko a'la Sampsa (valmistusaika n. 1,5 h?)

Ainekset:

½ punainen paprika kuutioituna
½ oranssi paprika kuutioituna
1  keskikokoinen sipuli hienonnettuna 
2 vakosipulin kynttä hienonnettuna 
400 g naudan jauhelihaa
170g pekonia
n. 300g makaronia
2 dl ruokakermaa
2½-3 dl maitoa
n. 100 g juustoraastetta maun mukaan
1 pussi taco-mausteseosta
suolaa
sokeria
mustapippuria
chiliä maun mukaan
Salsaa
Tortilla-sipsejä 'aka' maissilastuja 'aka nachoja'

Valmistus:
(Tee mahdollisimman paljon yhtäaikaisesti niin tulee valmista nopeammin! Tarkoitus on saada kaikki "osaset" lämpiminä sekaisin vuokaan. Pekoni voi olla jäähtynyttä.)

- Ruskista jauheliha ja lisää taco-mausteseos ohjeiden mukaan.
- Paista pekoni melkein rapeaksi, jätä kuitenkin vähän "lihaisuutta". Hienonna haluamaasi kokoon.
- Paista öljyssä sipuli,valkosipuli ja paprikat miedolla lämmöllä, kunnes kaikki on pehmennyt ja kuullottunut sopivasti. Mausta suolalla, sokerilla ja pipurilla.
- Keitä makaroni. Siivilöi, mutta älä huuhtele keittämisen jälkeen.
- Laita kattilaan maito lämpiämään. Hetken lämmityksen jälkeen lisää kerma ja lämmitä lisää. Muista sekoitella, ettei pala pohjaan ja varo ettei kiehu yli! Lisää juustoraaste, pippuri ja chili kuumaan kerma-maito- seokseen ja sekoita, kunnes juusto on täysin sulanut nesteeseen.
- Sekoita makaroni, jauheliha, pekoni ja paprikasipuli-paistos hyvin keskenään, voideltuun, riittävän isoon vuokaan ja lisää juustoista maito-kerma- seosta lähes niin, että nesteen pinta on n. 1,5-2 cm makaronin pinnan alapuolella. Halutessa voi laittaa enemmän.
- Laita valmis ruoka n. puoleksi tunniksi n. 150 asteiseen uuniin tekeytymään ja lämpiämään.

Lisää lautaselle annokseesi pieneksi murusteltuja maissilastuja ja salsaa, sekoita ja nauti. Itse laitoin myös vähän valkosipulikastiketta, mutta ilmankin on hyvää :)

Suosittelen kokeilemaan! JA toivottavasti tosta ohjeesta saa kaike tarvittavan selville : D

Ja sitten muun päivän muihin tapahtumiin : D Lyhyesti, koska alkaa pituutta olemaan jo kilometritolkulla tällä postauksella. Ei olis twitter mun paikkani ollenkaan : D

Loppupäivän vietin hyvien ystävieni Tiian, Emman ja Even kanssa keskustassa viettämässä yhteistä aikaa, ennenkuin Tiia taas katoaa Skotlannin perukoille yliopistoon. Käytiin pariin otteeseen kahvilla ja Emma ja Eve söi vähän Sokoksella. Oli kaikinpuolin mukavaa ja hauskaa! Eve tuttuun tapaan vähän kohelsi ja sai meidät muut nauramaan ihan urakalla taas vaihteeksi! Another day well spent.

Alina Devecerski - Flytta på dig


Hauska biisi jonka spottasin tänää jossain naisten rättikaupassa : D

Huomenna varmaan kiroan huonoa fyysistä kuntoani oikein olan takaa, koska huomenna aloitan Thaiboxingin peruskurssin. Pakko saada kuntoa ylös ja painoa alas ja luotan, että tosta lajista vois olla siihen :)
Ja Emmakin tulee samalle kurssille jee! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti